Кримські татари вчили львів'ян готувати каву

Одна з кримськотатарських кав’ярень влаштувала для львів'ян автентичну кавову церемонію.

Під час дійства відвідувачів знайомили з кавовими традиціями кримського народу, а також вчили готувати жіночий і чоловічий варіант кави на піску.

«Будь-яка кримськотатарська гостина починалась з кави, звареній на холодній джерельній воді. Для приготування жіночої кави у джезву кладуть маленьку крихту цукру, досипають кави, заливають холодною водою і потім варять її. Чоловіча кава відрізняється тим, що, замість цукру, додається дрібка солі, — розповідає адміністратор кав’ярні Лєнур Абібуллаєв. — За старовинною традицією на дно філіжанки додають маленьку горошину баранячого жиру, заливають гарячою кавою, під якою він тане, і вже тоді подають до столу».

Одна з відвідувачок закладу, кримська татарка Айше Маметова вважає, що через такі розповіді про їхню культуру і традиції, вдається вибудувати солідарність і взаємопорозуміння між кримськотатарським народом і українцями.

«Треба робити наголос на тому, що наші культури є більш схожими, ніж несхожими», — каже жінка.

Лєнур Абібуллаєв також наголошує на важливості культурного зближення і знаходження культурних паралелей.

«Ми хотіли, щоб львів'яни провели паралель між галичанами, які теж люблять каву, і кримськими татарами», — додає він.

Станом на серпень 2015 у Львові та області проживали близько 3500 кримських татар.